Shin Megami Tensei: Persona 3 Portable

Visszatérés a Sötét Órához

Most kicsit furcsa érzés, hogy olyan játékról kell írnom, aminek már eredeti verzióról, már beszéltem. De hé, egy új PSP-s konzol RPG, és én szeretek azokról írni, szóval miért ne!

Ez a játék, ami ergo senki nem számított, mert a legtöbben a P2P-t várták, bár szerintem az is meg fog történni. (bár, ha olyan kezelést kap, mint az első rész akkor nem igazán fog érdekelni, annak ellenére a sztori most az egyszer érdekelne) Meg legyünk őszinténk, a P3 a legnépszerűbb SMT játék jelenleg. (Japánban inkább) Mivel az eredeti éppenséggel egy jó játék volt, így ez a kiadást nem bánom sőt van új kontent és gameplay frissítés is!

A sztori nem változott, teljes részletezést nézd meg az eredetiről postomat. De röviden: nem rossz, de alig halad, a leginkább a játék vége felé indul be és a karakter ábrázolás decens. De már itt jön be ennek a verziónak az egyik újítása: az eredeti karakter melett, most kapunk egy új női főszereplőt. A sztori magát nem igazán változtatja meg, de neki eltérő válaszai vannak és neki járnak az új exkluzív S.Link sztorik. Az új S.Link-ek egy része a csapat férfitagjai kapták meg (Junpei, Akihiko, Shinjiro, Ken), így kapnak plusz karakter fejlődést is. Szerintem bátram mondhatom, hogy a lánnyal a sztori egy kicsivel jobb.Plusz szerintem csinosan néz ki!:)

A játékmenet alapja is nagyjából ugyanaz, így a változásokra térek.

A legjelentősebb és éppenséggel legvitatottabb része a játékban történő navigálás és ebből következő tálalás. A platform miatt, a nem Tartarosz 3D-s mászkálás kivágták és helyette kaptunk egy Visual Novel szerű point and click interface-t és az átvezetőket és ebben a stílusban kapjuk meg. Így az anime átvezetőknek lőttek. Sokaknak emiatt gyengébbnek tűnik a játék valamilyen ok miatt, nem tudom miért. Nekem egy kicsit hiányoznak, de nem bánom. Leginkább azért, mert ez a verzió gyorsabbnak tűnik az eredeti. Ha az átvezetőt skippelni akarjuk, most sokkal könnyebben megtehetjük, mert nem kell nézni az animációkat, csak simán nyomhatjuk a háromszöget.(bár így is, inkább egy átvezető kihagyása funkciót kérek). Ha a telepítést is megtesszük, akkor a töltési idők rövidebbek lesznek! Szóval egyszerre áldás és átok.

Az iskola szimulátor nem változott. Kapunk munkákat, de nem olyan effektívek, mint a P4-ben. (leginkább, azért mert nem járulnak hozzá S. Linkek, mint a P4-ben) Amúgy a lány több esti S. Linket kapott.

Az újdonságok nagy része a leginkább Dungeon Crawler részhez kapott.

A fáradtság szintje maradt, bár ezúttal, csak a rá következő napban van hatása. De sokkal könnyebben meg lehet kapni az eredetihez képest. A gyógyítás most fizetni kell, és ez a a karakter szintjétől függ.

A Tartarosz felfedezés és kap néhány új “eseményt”(néha sötétben kell járkálni, az ellenfelek több XP-t érnek stb.). Most már be kell menni mentő akciót is csinálni, mert néha emberek bekerülnek a toronyba. A jutalmak egész jók, így érdemes megcsinálni.

A harcrendszer már inkább a P4-gyre emlékezettet.Megkapjunk onnan a direkt kontrollt (és emiatt, az AI irányítás már megint nem olyan hatékony) az extra csapat társ akciókat (bár nem ugyanannyit és formában), és az extra körök is folytatásban letett módszerben működnek. Így talán kicsit könnyebb, de ne tessék aggódni, mert távol áll az unalmastól. Eltérő a fúziós varázslatok használata: ezek most már tulajdonképpen tárggyá alakultak, aki csak a főszereplő tudd használni.

A Persona fúzióhoz újdonságonként kapjuk a skill kártyákat. Minden Persona egy megadott szint elérése kor kapunk egy ilyen kártyát, amit használhatunk, hogy más Personák használhatják azt a képességet, ha van hely. Így a fejlesztési rendszer terjedelme így megnőtt. Kapunk pár új Personát is.

Akik a szeretik kihívást, most őrülhetnek. Kapunk most két új nehézségi szintet, a Beginnert és a Maniac módot. És az utóbbi mód tud nehéz lenni, ha hülyén cselekszünk! A játék végefelé megnyílik, a Vision Quest, ahol újra megküzdhetünk a holdtölte főellenségekkel, ezúttal nehezítve és vannak puzzle harcok, illetve egy extra szuper főellenség is.

Persze a fanservice is bővül az extra kosztümökkel. YAY! A játék hossza nagyjából ugyannyi, bár a FES verzióhoz kapott The Anwser sztori módot nem tartalmazza ez a kiadás.

Amúgy a játék maga P3 felbővítve. Azt hittem, hogy ebből egy (gameplay szempontból persze) P4 lesz, de nem így lett. Igaz, ha ez után ugrasz annak, így elég kevés plusz eltérést tud nyújtani. Így ebben a játékban elég kevés kifogást tudok találni. Talán az, hogy néhány főellenség, az új fokozat ellenére is vicc marad,(a Stregasok mért nem kaptak egy visszavágót a Vision Questben?) illetve a Random Generátor lehetne jobb(bár eleve nem igazán kedvelem az ilyen dungeon dizájnt, ennél a játéknál nem bánom)

Tálalás: a grafika a 3D-s részekénél ergo ugyanúgy néz ki, mint a PS2-es verzió, ami nem rossz (bár a game nem volt éppenséggel a világ legszebb játéka). Az új főszerelőhöz, új zene számok társulnak és Shoji Meguro megint nagyot alkotott. Az új számok kiválók, sőt én éppenséggel jobban kedvelem a lány random és Tartarosz Boss Battle Themjét. Van új szinkron hang anyagok is, az eredeti szinkron színészekkel. Elég sok szinkron ebben a játékban.

Persze a főkérdés, hogy megéri-e? Nekem bejött a játék, szerintem ez a legjobb hagyományos konzol RPG most a PSP-n, még akkor is, ha ez egy “remake” De őszintén szólva nem tudom. Ha a P1P, és e között kell választanod, akkor inkább ez legyen, mert az előbb mai szinthez képest nem túl jó játék. Ha ez az első Persona játékot és nem bánod az átvezetők hiányát ,akkor bátram ajánlom ezt a verziót.

9 pont

Címkék: , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás to “Shin Megami Tensei: Persona 3 Portable”

  1. Ninty Says:

    Megvan a Persona 3 PS2-re de valahogy nem bírom a játékot. 😐 A Persona 4 sokkal jobban bejött.

Hozzászólás