Ys Seven

Most legyünk pozitívak!

Ha, az előző bejegyzést olvastad, ott említettem, hogy Falcom erről a sorozatról híres. Ez egy Akció RPG franchise, a 2D Zeldákra hajaznak, csak nagyobb hangsúlyon van az akción. Nem összes rész jött ki, de az XSEED Games volt olyan kedves, hogy lefordította a három PSP-re megjelent  rész.

A sztori: A játékok egy világban játszódnak és részek között elégé laza kapcsolat van. Ez sem kivétel.
A sorozat főhőse Adol Christin (néma protagonista, mint Link) és társa Dogi, Altago szigetére érkeztek kalandot keresni. A vidéken elégé gázos a helyzet, mert gyakori földrengések, Titano bestia támadások és az elégé halálos Iskan Láz terjed. Főhőseink “rögtön” találnak egy oltára, ahol a sárkány lélek ad egy misztikus gömböt. Mivel öt ilyen oltár van az országban, gondolják, hogy jobb a csekkolni őket.

A sztori simán a legrosszabb pontja a játéknak. Nem offenzívan rossz, csak unalmas. Kiszámítható és nem túl meggyőzőek szereplők. Egy csavar volt, ami igazán meglepő és ennyi. Bár ez a sorozat a gameplayre koncentrál, talán ebben részben kicsit túl sok lenne a szöveg. Szerencsére, mindegyik átvezető tovább tekerhetjük elképesztő sebességgel, így ha nem érdekel (vagy másodszorra viszed végig) kihagyhatod.

A játékmenet, mint említettem Akció RPG. A legnagyobb különbség a többi részhez képest, hogy Adol nem egyedül, hanem két plusz személlyel meg aktívan a környékeken és dungeonekben. Ez leginkább, azért van mert három támadás típus van: pengés, ütés és szúró. A hat karakter, akiket szerezünk a játék során, az egyik fajtát képviseli, bár Adol később szerez olyan fegyvereket, ami a másik két elembe tartozik.

Ha, már fegyvereknél tartunk, akkor meg kell említeni a skilleket. Mindegyik fegyverhez, egy skill tartozik, aminek a szintét növelhetjük. Először egyes szintre kell emelni, hogy miénk legyen örökre és persze erősödni fognak. Négy skill használhatunk egyszerre, de néhányuk szimplán, csak egy erősebb verzió a másiknak. Érdemes kísérletezni, hogy az adott karakternek, melyik támadás jön be.

Akkor beszéljünk az irányításról is. Tudunk támadni, az erősebb támadásokat bevetni, gurulni és skilleket használni, ami SP kell és egy limit break szerű támadás. Van még egy irányítási funkció a flash guard. Ez egy erős blokkolás, ha jól időzítünk mindent kivéd, kapsz plusz SP-t és egy kis ideig az összes csapás critical hit lesz. Talán ez egy kicsit megtöri a játékot, de nem muszáj használni, ha nem akarod. A hat karakter irányításban, nincs nagy különbségek.

Ami nekem kicsit nem tetszik, az a könnyű ellenfelek a többi részhez képest. Van néhány idegesítő, de összességében nem nyújtanak kihívást még a  legnehezebb fokozaton sem. De ne hidd, hogy könnyű a játék, mert az igazi kihívást a főellenségek nyújtják. A boss fightok a játék csúcspontja, nagyon szórakoztatóak ,nem unalmas és jó kihívást nyújtanak.

A dungenok elégé egyszerűek, bár nagyok és elég sok mindent lehet találni. Az egyik legjobb funkció, hogy bárhol lehet menteni, bár vannak checkpointok is.

Vannak  side questek, bár többségük fetch quest. Van egy craftolás része a játéknak, ami kicsit idegesítő az elején, a teleport nélkül. Mert ugye meg akkor szerezni, azt a skillt ugye? Megjegyzem, hogy néhány questet könnyen ki lehet hagyni, ha nem figyelsz!

Talán idegesítő a visszajárkálás később, de szerencsére lesz egy teleportunk, meg nem egész területeket kell bejárni, lesz néhány rövidítés.

A játék 20 óra alatt lehet végig vinni, de a szavatosság kérdőjeles. Vannak überfegyerek, meg néhány quest a végjátékban, de nincs értelme megcsinálni, mert nincs titkos főellenség, vagy hasonló. Még a szokásos boss rush funkció sincsen, talán az eltérő rendszer miatt. De ettől függetlenül, én végigviszem újra, talán a időtartalma teszi kényelmessé.

A tálalás jó. A grafika, leginkább a PS2-es Ys VI-ra, hajaz, bár szerintem szebbre sikerült. Töltögetés alig. A zene egész jó, még ha szerintem nem ez a legjobb soundtrack a sorozatban. Bár boss zenében az első egész kiváló, a többi mintha gyengébb lenne, de ettől függetlenül nem rossz számok. Szinkron nem sok van.

Ez a játék simán az egyik legjobb akció RPG a PSP-n. És, aki a sorozattal akarna ismerkedni, akkor ez a legjobb hely, hogy elkezdjen.

Megjegyzés: a dobozban akarod megszerezni, akkor külföldről kell megrendelned. EU-ban, csak a PS Networokn jelent meg.

Címkék: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás